Autor: Silvia Butean

O scurtă introducere anticipativă.

Cercetarea unui fenomen complex precum cel care vizează formarea relațiilor interumane într-un spațiu care structural favorizează constituirea acestora, relații pe care într-un mod clasic de analiză le numim relații de vecinătate, presupune o pluralitate de mecanisme și procese care intră sub incindența formării acestui fenomen. Pornind de la instanțele majore precum dimensiunea culturală, religioasă sau economică și ajungând la acele unități care conturează identitatea socială a individului și care coroborate formează un sistem prin intermediul căruia individul acționează, toate acestea conduc și spre modul în care individul se raportează la întregile practici și acțiuni ale celorlați indivizi din proximitatea lui. Modul în care un individ acționează asupra unui eveniment, fenomen, vine evident într-o strânsă legătură cu felul în care individul dorește ca acel fenomen să acționeze asupra lui, iar consecințele acțiunilor sale se doresc a fi în bună măsură favorabile. Această idee se poate cu ușurință translata asupra modului în care individul își formează rețelele umane, se angajează în diverse forme relaționale, a felului în care internalizează și se raportează ulterior la aceste forme, dar și a modului în care se sustrage acestora și le părăsește. Într-un mod particular de a expune această problemă, formarea relațiilor de vecinătate, de prietenie sau orice fel de relație interindividuală, nu presupune în totalitate un automatism izolat de la care pornește întregul proces, ci mai curând aceste relații sunt fundamentate pe o complexitate de variabile interdependente care conduc construcția socio-culturală a individului în momentul actual al existenței sale. Acest moment interformațional este caracterizat de întregul său background social, intenții, percepții.

Dacă vii de la oraș cum îi Huedinul de exemplu unde toată lumea se salută, vii aicea ești la fel. Apoi îți dai seama că aici nu merge treaba care merge acolo. Da’ pentru început, se salută. (C. b. 26 ani)

Descarcă

Creative Commons License
Configurația relațiilor de vecinătate constituită prin expresia spațialității, în cartierul suburban Florești, județul Cluj. Situl cercetat – două blocuri din cartierul suburban Florești by Silvia Butean, unless otherwise expressly stated, is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Romania License.

Lasă un comentariu